ISS i HGSS ukrasili božićno-novogodišnje drvce u vodama Hutova blata

nedjelja, 23. prosinac 2012. | piše: Ravnatelj JP Hutovo blato, Nikola Zovko

Ukrašavanje božićno-novogodišnjeg drvceta

Danas je na području Škrke, dijelu Parka prirode Hutovo blato, upriličeno ukrašavanje božićno-novogodišnjeg drvca. Idejni tvorac ovoga događaja je Interventna služba spašavanja Mostar, čiji su predstavnici, obučeni u odijela Djeda božićnjaka, ukrasili drvce pod vodom, a kopnenu podršku osiguravala je Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar, koja je ukrasila vanjsko drvce.

Po završetku ukrašavanja božićno-novogodišnjeg drvca i uranjanjem istog u vodu, za sve nazočne priređen je roštilj i zdravica, kada je nazočne pozdravio direktor Parka prirode Hutovo Blato Nikola Zovko, zahvaljujući ISS-u Mostar i HGSS-u Mostar na organiziranju ove akcije.

Sve ove aktivnosti upriličene su s ciljem održavanja prirodnih ljepota naše zemlje. Simboličnim ukrašavanjem Hutovog blata ISS i HGSS dali su podršku i medijskoj kampanji i peticiji za očuvanje Parka prirode Hutovo blato koju je pokrenula Svjetska neovisna organizacija za zaštitu prirode (WWF).

"ISS i HGSS borit će se svim svojim resursima i mogućnostima protiv negativnih utjecaja čovjeka na ekosustav Hutovog blata koji kao takvi utječu na promjenu prirodnog vodnog režima- smanjenje vodenih tokova, krivolov, te nepostojanje stvarne zaštite ovoga područja. Ovo je samo još jedna u nizu akcija kojom se dokazuje bitnost i opravdanost postojanja ISS-a i HGSS-a", istaknuli su organizatori.

Poribljavanje prirodnih jezera i rijeke Krupe u Parku prirode „Hutovo blato“

subota, 10. studeni 2012. | piše: Ravnatelj JP Hutovo blato, Nikola Zovko

Poribljavanje

Danas je izvršeno poribljavanje prirodnih jezera i rijeke Krupe u Parku prirode „Hutovo blato“. Poribljavanje je izvršeno u sklopu projekta „Integralno upravljanje slivom rijeke Neretve i Trebišnjice“ kojeg financira Svjetska banka kroz GEF, a provodi Agencija za vodno područje Jadranskog mora - Mostar. U sklopu projekta, iz programa malih darovnica, na javnom natječaju, odobrena su sredstva općini Čapljina za ovo poribljavanje, a što je bio jedan od prioritetnih ciljeva Uprave J.P. „Park prirode Hutovo blato“ za obnovom i revitalizacijom ribljeg fonda. Ubačeno je 2500 kg mlađi autohtonih vrsta riba (šaran, linjak, strugač i uklija), odnosno oko 30 000 komada jedinki od kojih je šaran 98%. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 45.004,71 KM. Za realizaciju Projekta „Agencija za vodno područje jadranskog mora“ osigurala je 37.424,36 KM, a Načelnik općine Čapljina 7.580,35 KM, kao sufinanciranje Projekta i pomoć Parku prirode. Riblju mlađ je isporučila tvrtka „Premijer“d.o.o. Bileća, a poribljavanje su izvršili djelatnici Parka prirode Hutovo blato uz nazočnost predstavnika struke i općine Čapljina.

Izvješće: "Promatranje ptica kao odgovor krivolovu u Parku prirode Hutovo blato“

petak, 9. studeni 2012. | piše: Marlena Ćukteraš

Svjetski dan vlažnih staništa

Park prirode Hutovo blato u suradnji s njemačkom nevladinom organizacijom EuroNatur, a uz financijsku potporu Ramsarske konvencije, provodi projekt „Promatranje ptica kao odgovor krivolovu u Parku prirode Hutovo blato“. Cilj projekta je potaknuti promatranje ptica kao dio održivog razvitka Parka prirode Hutovo blato.

Sudionici radionice su bili predstavnici Parka prirode Hutovo blato (Uprava i lovočuvari), lokalne uprave, lokalnog stanovništva, lovačkih udruga, akademske zajednice, turističkih organizacija, nevladinih udruga i međunarodnih organizacija. Preuzmite izvješće i zaključke radionice.

RADIONICA: Promatranje ptica kao odgovor krivolovu u Parku prirode Hutovo blato

subota, 27. listopad 2012. | piše: Ravnatelj JP Hutovo blato, Nikola Zovko

Promatranje ptica u Hutovu blatu

U srijedu u 31.10.2012. godine s početkom u 10:00 sati u prostorijama motela Park - Karaotok, održati će se radionica na temu: "Promatranje ptica kao odgovor krivolovu u Parku prirode Hutovo blato".

Park prirode Hutovo blato u suradnji s njemačkom nevladinom organizacijom EuroNatur, a uz financijsku potporu Ramsarske konvencije, provodi projekt "Promatranje ptica kao odgovor krivolovu u Parku prirode Hutovo blato".Cilj projekta je potaknuti promatranje ptica kao dio održivog razvitka Parka prirode Hutovo blato. O pitanjima kako i na koji način potaknuti promatranje ptica u Hutovo blatu, te kako osigurati uvjete za nesmetano provođenje, ćemo razgovarati na radionici.

Pustolovna utrka rijekom Trebižat

četvrtak, 31. Svibanj 2012. | piše:Turistička organizacija Čapljinka

Pustolovna utrka Čapljina

U subotu 02.06.2012. će se u Čapljini održati pustolovna utrka koju organizira Turistička organizacija Čapljinka.

Utrka se sastoji od vožnje kanuima u dužini od 10, 2 km, trčanja u dužini 1,1 km i vožnje biciklom u dužini 9,1 km.

Prema navodima organizatora, natjecatelji će se okupiti na startu kupalište "Božjak" gdje utrka počinje u 17.30 sati, a završava oko 19.00 sati.

Najboljim će biti dodijeljene prikladne nagrade. Prvoplasiranoj ekipi pripast će nagrada u vrijednosti od 600 KM, drugoplasiranoj ekipi od 400 KM, a za osvojeno treće mjesto nagrada od 200 KM.

Ove godine manifestacija će se održati u sklopu obilježavanja Dana Parka prirode "Hutovo blato", s ciljem da se naglasi važnost očuvanja i zaštite jedinstvenog ekosustava, parka prirode Hutovo blato.

Svrha ovog natjecanja je povezivanje prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti, koji su u funkciji prezentacije turističkih potencijala Općine Čapljina, navode organizatori.

Nakon završetka zanimljive utrke biti će upriličen zabavni program za natjecatelje i goste manifestacije.

DAN PARKA PRIRODE HUTOVO BLATO 2012

srijeda, 30. svibanj 2012. | piše: Nikola Zovko, direktor parka prirode "Hutovo blato"

Organizatori Dana parka

Dan parka prirode Hutovo Blato obilježava se 2. lipnja ove godine u tamošnjem hotelu "Karaotok".

Ovogodišnji Dan Hutovog blata pada u vrijeme UNEP-ovog Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se organizira pod sloganom "Zelena ekonomija: Da li uključuje i vas?" Kako je zeleni turizam važan dio zelene ekonomije, ove godine smo odlučili organizirati Dan Hutovog blata na ovu temu, odnosno na temu Eko-turizam u zaštićenim područjima.

Program formalnog dijela uključivat će prezentacije:

  • Prostorni plan i plan upravljanja Hutovog blata (Boro Puljić, GEF projekt);
  • Akcijski plan razvoja turizma u Hutovom blatu (Božo Vukoja);
  • Tuistički potencijal promatranja ptica u Hutovom blatu (Marinko Dalmatin, RAMSAR projekt);
  • Obnova sportske i turističke infrastrukture u Hutovom blatu (Markat hotels) i
  • Predstavljanje nove internet stranice i filma o Parku Prirode Hutovo blato

Neformalni dio će uključivati:

  • Organiziran izlet biciklima;
  • Vožnja brodicama;
  • Pustolovna utrka)
  • Predstavljanje lokalne kulturne i gastronomske ponude

EUROPSKI DAN PARKOVA 2012 - EUROPEAN DAY OF PARKS 2012

petak, 25. Svibanj 2012. | piše: Marinko Dalmatin, dipl. biolog

Europski dan parkova

U organizaciji ekološke udruge "Lijepa naša" – Čapljina, a pod pokroviteljstvom WWF, IUCN, SNV i Ministarstva vanjskih poslova Finske, obilježen je Europski dan parkova 24. svibanj 2012. u parku prirode "Hutovo blato" na inicijativu EUROPARC Federacije pod sloganom:

"See the sky, touch a tree, feel the air and find yourself!".

U sklopu obilježavanja Europskog dana parkova upriličena je promocija promatranja i prstenovanja ptica za pedeset učenika s područja općine Čapljina, Ljubuški, Buna-Mostar (Bosna i Hercegovina) i Metkovića (Republika Hrvatska) pod sloganom "HUTOVO BLATO - Raj za ptice". Tijekom izleta učenicima su se pridružili i članovi ekoloških nevladinih organizacija "Lijepa naša" - Čapljina, Referentna grupa – Čapljina, Neretva Delta Forum - Mostar, "BUNA" - Mostar, Viridis - Mostar, EKO-MOST - Mostar, Modro Zelena – Metković i udruga "Dobra" - Metković. Izletom u park prirode "Hutovo blato" učenici i članovi nevladinih organizacija upoznali su se s osnovnim vrijednostima samog parka s naglaskom na njegov položaj i međunarodni značaj za ptice močvarice. Vožnja brodicama po rukavcima, jarugama, jezerima i rijekom Krupom doživljen je ptičiji raj Hutova blata. Za istinske zaljubljenike u ptice, organizirana je i pokazna vježba prstenovanja ptica od strane profesionalnog instruktora. Uz demonstraciju hvatanja u mreže, prepoznavanja, mjerenja, samog prstenovanja, evidentiranja u bazu podataka, dodatno je oduševila sve nazočne članove eko sekcija. Pokazani interes sudionika izleta za daljnji nastavak i sudjelovanje u promatranju i prstenovanju ptica bio je više nego očigledan. Oduševljeni izletom i pokaznom vježbom učenici, članovi nevladinih organizacija, a i uprava parka prirode "Hutovo blato" još jednom nastoje skrenuti pozornost javnosti na nužnost zaštite i očuvanja močvarnih ekosustava Hutova blata i delte Neretve koji su istinski raj za ptice Europe.

Završene Javne rasprave o Nacrtu Zakona o zaštiti prirode FBiH

srijeda, 23. Svibanj 2012. | preuzeto: www.fmoit.gov.ba

Karaotok

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma kroz protekla dva tjedna održane su Javne rasprave na temu Nacrta Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine. Na Javnim raspravama u Kulen Vakufu, Vlašiću, Srebreniku, Hutovom blatu i Trebeviću, svi zainteresirani , od županijskih ministarstava, NVO-a, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH, direktora javnih tvrtki, ali i građana, bili su u mogućnosti nazočiti te u konstruktivnoj raspravi prigodu izjasniti se, te kazati svoje mišljenje, primjedbe i prijedloge na dostavljeni Nacrt Zakona o zaštiti prirode Federacije BiH, kao i istaknuti prednosti i nedostatke postojećeg zakona koji je još na snazi. Primjedbe i prijedloge koje su putem medijskog prostora iskazali biciklisti s područja Federacije BiH, na tretiranje istih u ovom Zakonu, u spornom članku 14. također će se uzeti u obzir te svakako pokušati riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Raduju nas komentari i prijedlozi vezani za Nacrt ovog Zakona, jer se isti upravo nalazi u fazi javne rasprave čija je svrha da se čuju različita mišljenja, pogledi i sugestije vezane za pojedine odredbe iz ovog Zakona. Cilj Ministarstva nije da donosi Zakone koji nisu u funkciji razvoja naše države, pa su i sve primjedbe koje pomažu da se on unaprijedi potrebne i dobrodošle. Mi svakako cijenimo napore svakoga tko je uložio trud da pročita Zakon, te da na bazi toga iznese prijedloge za njegovo unapređivanje, istaknula je ministrica Đurić, te dodala da se mora još puno više činiti na unapređivanju i zaštiti naših prirodnih ljepota i resursa. -Svaka vaša sugestija kao i ostale koje imaju za cilj unapređivanje ovog Zakona će biti sumirane, kao dio javne rasprave i ugrađene u tekst Zakona pod uvjetom da nisu u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama prema kojima se i ovim Zakonom usklađujemo.

Zaista nam je u interesu da se na zadovoljstvo svih nas ovaj Zakon uradi što je bolje moguće, da se iznađu konstruktivna rješenja, te da se što više pitanja izdefinira i obuhvati Zakonom koji će omogućiti što bolje očuvanje i zaštitu postojeće biološke raznolikosti te održivog razvoja i korištenja prirodnih dobara uz što manje narušavanje ekološke ravnoteže, kazala je ministrica Đurić.

Američki veleposlanik Patrick Moon posjetio Park prirode Hutovo Blato

srijeda, 02. Svibanj 2012. | preuzeto: www.caportal.info

Karaotok

Veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon u pratnji svoje supruge boravio je u posjetu Parku prirode Hutovo Blato u Čapljini, gdje su im domaćini bili direktor Nikola Zovko i predsjednik Nadzornog odbora Željko Bonić. Glavna tema sastanka bila je vezana za stanje na području Hutova Blata u ovom razdoblju, nakon što je prije nešto više od 6 mjeseci veliki požar uništio skoro 80% površine Parka prirode. Domaćini su Moona upoznali sa trenutnom situacijom, kao i sa važnosti koju Park prirode Hutovo Blato ima kad je u pitanju biljni i životinjski svijet cijele regije Nakon zaključenja sastanka američki veleposlanik je ostao u Parku prirode Hutovo Blato, gdje je sa svojom suprugom proveo cijelo poslijepodne, a kako je i sam kazao, u budućnosti će biti čest gost na ovom području, kojim je oduševljen.

Obilježavanje dana planete Zemlja

nedjelja, 22. Travanj 2012. | izvor: www.caportal.info

Karaotok

Dan je planeta Zemlje. Obilježava se 22. travnja, s namjerom da se jača svijest i poštovanje ljudi prema prirodnom okolišu. I ove će se godine, kao i prošle, taj dan obilježiti pod sloganom ''Milijarda zelenih djela'' (A Billion Acts of Green), "Milijarda zelenih djela" najveća je dosad organizirana kampanja o zaštiti okoliša. Cilj joj je, do konferencije UN-a o održivu razvoju u Rio de Janeiru, ostvariti milijardu tzv. malih djela, kao što su sadnja drveća, zamjena zastarjelih živinih žarulja energetski učinkovitijima, promicanje uporabe bicikla i drugih automobilu alternativnih načina kretanja, održavanje skupova o toj problematici i drugo.

Vatrena buktinja u Parku prirode "Hutovo blato"

dedjelja, 15. Travanj 2012. | izvor: www.caportal.info

Karaotok

Park prirode "Hutovo blato" uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Međunarodone konvencije o zaštiti močvarnih staništa važnih za ptice močvarice (Ramsarska konvencija). Izostanak sustavne financijske pomoći od strane nadležnih županijskih institucija, Park je zapao u tešku financijsku krizu koju je dodatno pogoršao požar u listopadu 2011. g. kad je izgorjelo 1350 ha močvare. Procijenjena šteta na biljnom, ptičijem i životinjskom svijetu je cca. 2.700.000,00 KM. Inicijativu za pomoć Parku, podržao je Centar za Promociju Civilnog Društva (CPCD) u suradnji s ekološkom udrugom "Lijepa naša" - Čapljina gdje su doznačena interventna sredstva za sanaciju šteta uzrokovanih požarom. Inicijativa je imala za cilj poticaj ostalih sudionika u prostoru da se pridruže akciji očuvanja i zaštite ovog jedinstvenog močvarnog ekosustva od međunarodne važnosti.